| Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
| Autor |
Správa |
KU8IK
Založený: 29.Júl 2009 23:19 Príspevky: 147 Bydlisko: Na Hlinách 31/C, 917 01, Trnava
|
Zaslal: 08.Feb 2010 19:22 Predmet: čierna diera -projekt- fyzika |
|
|
Ahojte.
Kamarat ma poprosil aby som mu pomohol s projektom o Čiernej diere.
Samozrejme som suhlasil (mam doma spustu knih o vesmire atd.), ale hop, v tych knihach boli len nie prilis presne informacie. Na Wikipedii sa nieco naslo, ale tiez to nebolo boh vie co.
Nepoznate nejaku knihu, encyklopediu, alebo stranku, kde je podrobnejsie vysvetlenie vzniku, zaniku, typu, vlastnostam ciernych dier?
Moze to mat aj 500 stran a viac, ako nadseneho citatela knih nemam problem citat...
Fyzika- astronomia |
|
| Návrat hore |
|
 |
esquilax

Založený: 22.Okt 2005 20:09 Príspevky: 178 Bydlisko: Tupesy
|
Zaslal: 08.Feb 2010 19:42 Predmet: |
|
|
Nejsem odbornik, ale dle meho by sis nemel nechat ujit tyto dve knihy:
Stephen Hawking - Stručná historie času
Stephen Hawking - Černé díry a budoucnost vesmíru
Podla nazvu to sou bichle o peti Zakonech, ale ve skutecnosti to jsou knizecky co se navic skvele ctou a urcite ti taky hodne daji... |
|
| Návrat hore |
|
 |
KU8IK
Založený: 29.Júl 2009 23:19 Príspevky: 147 Bydlisko: Na Hlinách 31/C, 917 01, Trnava
|
Zaslal: 08.Feb 2010 19:44 Predmet: |
|
|
vdaka pockam na dotlac, alebo skusim kniznicu. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Kl3p_co. Troll Lord

Založený: 10.Feb 2007 13:01 Príspevky: 3197 Bydlisko: TT - Zurich
|
Zaslal: 08.Feb 2010 20:59 Predmet: |
|
|
Skús internet  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ondriq Wizard

Založený: 22.Júl 2004 15:53 Príspevky: 2597 Bydlisko: Martin
|
Zaslal: 09.Feb 2010 18:14 Predmet: |
|
|
Kitty Fergusson: Zalare svetla - cierne diery
Pomerne jednoducho vysvetlene, o co vlastne ide a ako to funguje. neviem na akej urovni to potrebujete, ale ak to je nejaky stredoskolsky projekt tak budete urcite velmi spokojni  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Chesus
Založený: 28.Jan 2010 22:51 Príspevky: 396
|
Zaslal: 09.Feb 2010 22:41 Predmet: |
|
|
| KU8IK Napísal: | vdaka pockam na dotlac, alebo skusim kniznicu. |
Hlavne pouzi anglicku wikipediu, nie slovensku. Ta je podstatne detailnejsia a mas tam tony odkazov. A len tak medzi nami ... pochopil si aspon jeden vzorec z tej slovenskej Wiki ? myslim tie opisujuce zakrivenie časopriestoru v okolí nehybného a sféricky symetrického objektu. Bo ja nie. |
|
| Návrat hore |
|
 |
KU8IK
|
Zaslal: 10.Feb 2010 17:28 Predmet: |
|
|
| Chesus Napísal: | | KU8IK Napísal: | vdaka pockam na dotlac, alebo skusim kniznicu. |
Hlavne pouzi anglicku wikipediu, nie slovensku. Ta je podstatne detailnejsia a mas tam tony odkazov. A len tak medzi nami ... pochopil si aspon jeden vzorec z tej slovenskej Wiki ? myslim tie opisujuce zakrivenie časopriestoru v okolí nehybného a sféricky symetrického objektu. Bo ja nie. |
ee, ved preto sa pytam ci neexistuju nejake knihy o tom a jednu mam zarezervovanu z kniznice. |
|
| Návrat hore |
|
 |
sa3xx

Založený: 07.Jún 2006 20:03 Príspevky: 1241 Bydlisko: Raca-BA
|
Zaslal: 10.Feb 2010 22:16 Predmet: |
|
|
no co by to bolo? riesenie Einsteionovej rovnice. hocico detailnejsie je nesmierne komplikovane Ale nie, srandujem (nie v tom, ze je to komplikovane)...
Uplne prva kniha co som na takuto tematiku cital je tusim ze Ako umieraju hvizedy, Smrt hviezdy alebo daco take. Myslim ze velmi poucne
500+ stranovu knihu budes mozno hladat zbytocne Nie ze by si ju nenasiel, ale ak tam budu hocijake technicke zaleztosti, tak budu zlozite. IMHO uplne staci EN wikipedia + pochodit po nete (aj ked bacha na kvalitu zdroja )
a koniec koncov aj Hawkinga mozes, aj ked ja jeho knihy zas az tak nemam rad
ps : ta slovenska wiki je trochu nepresne, tou sa radsej neriad |
|
| Návrat hore |
|
 |
Kl3p_co. Troll Lord

|
Zaslal: 10.Feb 2010 22:20 Predmet: |
|
|
Ja teraz čítam hawkinga a jeho Univerzum v orechovej škrupine a je to písané tak, že je dosť predpokladaných vecí, čo už musíš vedieť(ani nie základné prnicípy, skôr sa predpokladá, že si čítal jeho prvú knihu ) |
|
| Návrat hore |
|
 |
Chesus
|
Zaslal: 10.Feb 2010 22:33 Predmet: |
|
|
Len ked citam nazov temy tak chlapec ma ten referat odovzdavat na Fyzike. Tam po nom mozno tie vzorce budu chciet Vysvetlovat fyzikalne javy okolo ciernych dier ... hmmm drsne.
Na aku skolu to potrebujes Ku8ik ? |
|
| Návrat hore |
|
 |
sa3xx

|
Zaslal: 11.Feb 2010 10:28 Predmet: |
|
|
keby to potreboval na normalnu fyziku, tak sa urcite nepyta na tomto mieste  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Chesus
|
Zaslal: 11.Feb 2010 10:32 Predmet: |
|
|
| sa3xx Napísal: | keby to potreboval na normalnu fyziku, tak sa urcite nepyta na tomto mieste  |
Na akej fyzike sa vyucuju cierne diery? Astrofyzika ci ?
Bo ja som najdalej dosiel po kvantovku a dodnes ma mataju nekonecne hlboke dvojrozmerne jamy. |
|
| Návrat hore |
|
 |
sa3xx

|
Zaslal: 11.Feb 2010 17:54 Predmet: |
|
|
Aj na teoretickej fyzike a asi aj na astrofyzike.
nekonecne hlboka jama nie je nekonecne hlboka jama
Sluzi to len ako model castice viazanej na daku oblast (dno jamy)
nejde o hlbku v beznom slova zmysle. Ide o to, ze si do grafu nanesies potencial ako funkciu polohy. V jame je potencial - nekonecne a mimo toho je nulovy. To znamena, ze sa castica nachadza vzdy v jame. Nejde o realne hlbku teda Ale skor o dokonalu barieru pre casticu. |
|
| Návrat hore |
|
 |
KU8IK
|
Zaslal: 11.Feb 2010 21:49 Predmet: |
|
|
no, momentalne sme v astronomii, ale bola moznost sirsieho vzdelavania v tejto oblasti a preto sme sa tam prihlasili. Celkovo je nas asi 15. Kazdy dostal nejaku inu temu. Riesia sa tam Vesmirne deje (zrod, zanik hviezd, Galaxie, medziplanetarny priestor, atd) nemusi to byt uplne dopodrobna opisane, hlavne sa potrebujem dostat k zaveru prace a tou je zanik ciernej diery. Jedine co som sa dozvedel (a aj to len nahodou a zahmlene)je, ze cierna diera moze zaniknut a vytryskne z nej neuveritelny luc ktory znici vsetko v jeho smere. A ten luc smeruje asi takto
------------I------------
I je cierna diera a pomlcky je luc.
A aj to si nie som isty. Videl som to na Discovery ked este chodieval program, ako moze dopadnut nas svet. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Chesus
|
|
| Návrat hore |
|
 |
Kl3p_co. Troll Lord

|
Zaslal: 11.Feb 2010 22:30 Predmet: |
|
|
kubík kam na školu prosímťa chodíš?  |
|
| Návrat hore |
|
 |
KU8IK
|
Zaslal: 11.Feb 2010 22:47 Predmet: |
|
|
| Kl3p_co. Napísal: | kubík kam na školu prosímťa chodíš?  |
ono by sa to mohla ta skola nazvat ciernou dierou.... co sa tyka priemerneho IQ skoly.... ncmnt...
Ale uz je to skoro hotove, kamarat uz caka len na zaver
Zajtra sa pustim do prekladu Chesusovej stranky a potom to nejako zosmatlam. |
|
| Návrat hore |
|
 |
sa3xx

|
Zaslal: 11.Feb 2010 23:17 Predmet: |
|
|
| cierna diera straca hmotnost hawkingovym vyparovanim/vyzarovanim. tazko povedat ci ale dost rychlo na to, aby zanikla... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Chesus
|
Zaslal: 11.Feb 2010 23:29 Predmet: |
|
|
| sa3xx Napísal: | | cierna diera straca hmotnost hawkingovym vyparovanim/vyzarovanim. tazko povedat ci ale dost rychlo na to, aby zanikla... |
U tych mini to typuju na cas rovny veku univerza (a mozno to aj vyratali) .... len by ma zaujimalo co to cital kubik o tej explozii a uzasnych lucoch  |
|
| Návrat hore |
|
 |
sa3xx

|
Zaslal: 12.Feb 2010 09:12 Predmet: |
|
|
teraz opatrne, mini/micro black hole nie je mala cierna diera z pohladu astrofyziky ale je to objekt na urovni elementarnych casti, ktory moze teoreticky vzniknut pri pokusoch na LHC v CERNe. Tu je Hawkingovo vyparovanie dostatocne intenzivne, aby takuto micro black hole vyparilo takmer okamzite.
to o tych lucoch je male nedorozumenie. Ide o jav, ked sa cierna diera stretne s normalnou hviezdou. Svojou silnou gravitaciou z nej zacne odtrhavat plynovy obal, vytvori tzv. akrecny disk a vtedy dochadza (z mne neznamej priciny, ale urcite sa to da lahko vygooglit) k tvorbe silneho ziarenia v tom smere, ako Kubik naznacil.
Ale este raz, to ziarenie nepochadza z ciernej diery ale z hvizdy, ktoru cierna diera pohlcuje... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Chesus
|
Zaslal: 12.Feb 2010 10:52 Predmet: |
|
|
Ja mam ten pojem mini z toho clanku a z Wiki, tam maju aj ich zoznam takze miniblackholes asi myslia z astro-hladiska.
Inak ako vlastne dopadli tie posledne pokusy CERNu ? Bolo velke bum ze znova startuju .... a dalej som nezaznamenal nic zaujimave (ci este analyzuju vysledky?) |
|
| Návrat hore |
|
 |
sa3xx

|
Zaslal: 12.Feb 2010 11:12 Predmet: |
|
|
v zime je draha elektrika, kedze sa vykuruju domy. CERN preto najprv nastartoval, otestoval vykon a myslim ze teraz je v udrzbovom mode na jar by sa malo zacat naplno  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Chesus
|
Zaslal: 12.Feb 2010 11:34 Predmet: |
|
|
Kua chcel som si o tom urychlovaci cosi precitat ... anglicka wiki pekny profesionalne pisany popis .... slovenska Wikipedia prirovnava pokusy v urychlovacom k tomu, ze skumame princip a fungovanie auta naburanim do betonoveho stlpika, cim rychlej drbneme, tym viac kuskov auta mame na skumanie .... ... profesionalita nadovsetko |
|
| Návrat hore |
|
 |
Kl3p_co. Troll Lord

|
Zaslal: 12.Feb 2010 12:54 Predmet: |
|
|
| Chesus Napísal: | Kua chcel som si o tom urychlovaci cosi precitat ... anglicka wiki pekny profesionalne pisany popis .... slovenska Wikipedia prirovnava pokusy v urychlovacom k tomu, ze skumame princip a fungovanie auta naburanim do betonoveho stlpika, cim rychlej drbneme, tym viac kuskov auta mame na skumanie .... ... profesionalita nadovsetko |
Proste, existujú 2 typy urýchľovačov:
- Lineárny urýchľovač (napr SLAC na Stanforde):
Máš dlhú dráhu prepojenú magnetmi, ktoré na základe dodania energie cez MP dodávajú energiu urýchľovaným časticiam, ktoré na konci necháš naraziť do steny napr z olova, pričom za stenou máš snímač, ktorý ti sníma v pár milisekundách na základe ionizácie steny všetky častice(po anglicky sa to volá bubble chamber a dnes je to plne elektronické)
-Cyklotron (napr. LHC):
V podstate funguje rovnako, len dané magnety a rúra sú tiahnuté v elipse a máš 2 vchody z 2 strán, cez ktoré prúdia častice v protichodnom smere. Keďže chceš skúmať čo sa stane ak sa častice zrazia, čo je samo o sebe kvantový(takže neistý) jav, tak museli vedci vymyslieť tzv. plochy nárazu, v praxi sú to úžiny, kde je vyššia pravdepodobnosť stretu 2 častíc, kde je umiestnený detektor častíc, ktorý funguje na rovnakom princípe ako v lineárnom, až na to, že obopína celú rúru v mieste zrážky (ako napr. ATLAS alebo LHCb, tie veľké kužely o veľkosti brandenburskej brány)
čo sa týka kvanta častíc pri náraze, toto kvantum závysí od einsteinovej rovnice E=mc^2, takže čím viac energie do toho vmestíš, tým ťažšie častice môžeš dostať.
Snáď som to povedal správne, predsalen zaoberám sa tým už dlhšie a v CERN-e som to bol pozreť tiež  |
|
| Návrat hore |
|
 |
sa3xx

|
Zaslal: 12.Feb 2010 16:51 Predmet: |
|
|
| nice klepco |
|